Radno vreme : Radni dan: 07.00 – 19.00 | Subota: 08.00 – 14.00 |
Praznici: 08.00 – 14.00

Food intolerance

Intolerancija na hranu

Neophodno je razlikovati dva pojma, odnosno dve kliničke manifestacije: Alergija na hranu – proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i manifestuje se brzom uzročno posledičnom reakcijom. Intolerancija na hranu je reakcija na hranu koja može da izazove neprijatne simptome i vezuje se za mnoga hronična stanja. Nije verovatno da će intolerancija na hranu da ugrozi život, ali može značajno promeniti kvalitet života. Dok manje od 2% populacije pati od alergija, procenjuje se da više od 35% populacije pati od netolerancije na hranu. Ona može da ugrozi bilo koga u bilo kom starosnom dobu, ali pošto se simptomi često javljaju tek posle izvesnog vremena od uzimanja hrane, otkrivanje problematične hrane može da bude teško bez korišćenja novih laboratorijskih testova. Na primer, mleko ili hleb pojedeni jednog dana mogu da izazovu bolove u zglobovima tri dana kasnije. Neke intolerancije na hranu mogu da budu izazvane nedostatkom enzima ili hemijskom preosetljivošću, dok druge predstavljaju reakciju imunog sistema i stvaranjem specifičnih IgG antitela na određenu namirnicu. Intolerancija na hranu se povezuje sa brojnim hroničnim stanjima i simptomima, koji uključuju sledeće:

  • Gastrointestinalne tegobe – Gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, dijareja, opstipacija, malapsorpcija.
  • Neurološke smetnje – Glavobolja, migrena, vrtoglavica.
  • Dermatološke promene – Akne (kod odraslih), ekcem, svrab kože, osip.
  • Bolovi u zglobovima i mišićima – Od atipičnih bolova i otečenosti zglobova do reumatoidnog artritisa, fibromijalgija.
  • Psihološke smetnje – Hronični umor, nesanica, depresija, anksioznost.
  • Respiratorne tegobe – Astma, rinitis-može se preklapati sa alergijskim procesom.
  • Problemi kontrole telesne težine.

U našoj laboratoriji možete uraditi sledeće testove:

1. Test intolerancije na hranu 90-90 namirnica 2. Test intolerancije na hranu 44 -44 namirnice

Testovi su namenjeni pacijentima koji pate od gore navedenih tegoba, kao i onima koji žele da provere i poboljšaju opšte zdravstveno stanje. Test se izvodi iz uzoraka kapilarne ili venske krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 90 ili 44 različite namirnice. Krv se vadi bilo kada u toku celog dana, bez obzira na konzumiranje hrane, bilo kakvih napitaka ili medikametozne terapije. Rezultati se izdaju nakon 5 – 7 dana.

3. Test intolerancije na hranu 22 – 22 namirnice

Ovaj test je optimalan po pitanju odnosa cene i informacija koje pacijent dobija, finansijski najisplativiji . U testu se analiziraju 22 najčešće korišćene namirnice , koje istovremeno imaju veći „alergeni potencijal“ . Test omogućava pacijentu da utvrdi da li je intolerancija na hranu uopšte uzrok tegoba koje ga muče .

Vaši rezultati Pacijent dobija rezultate IgG alergijskog testa na hranu, zajedno sa dijetetskim podacima koji će mu pomoći da izbaci problematične namirnice iz svoje ishrane. Pomoću podataka koje dobijete u okviru rezultata testa intolerancije na hranu, možete da izvršite pozitivne promene u svojim navikama u ishrani. Ukidanjem jedne ili više vrsta hrane, u više od 2/3 slučajeva dolazi do gubitka simptoma nastalih konzumiranjem “reaktivne” hrane i značajnog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. U proizvodnji hrane i pića se koriste i tzv. “sakrivene namirnice”. Važno je da čitate etikete i deklaracije na industrijskoj hrani da biste sigurno izbegavali problematične namirnice. Iako je cilj eliminacija problematičnih namirnica iz ishrane, neki ljudi se u početku lošije osećaju, zbog apstinencijalnih simptoma. U tim slučajevima bi bilo dobro da se unošenje reaktivnih namirnica polako smanji, sa ciljem kompletne eliminacije tokom dve do tri nedelje. Ukoliko je teško odricanje od namirnice, upamtite da telo neprijateljski reaguje na nju i da će vam biti bolje bez nje. Zamenite ih drugim, nereaktivnim namirnicama. Posle tri do šest meseci izbegavanja reaktivne hrane, smanjuje se broj antitela. Ukoliko je koncentracija antitela vrlo visoka (preko 100 U/ml, što se jasno vidi u rezultatima testa) potrebno je duže vreme (čak i do godinu dana) da se antitela eliminišu iz organizma. Nakon isteka preporučenog vremenskog perioda uzdržavanja od reaktivnih namirnica, iste se mogu postepeno uvoditi u vašu ishranu, u malim količinama. Obavezno pratite pojavu negativnih reakcija kao što je povratak prvobitnih simptoma, ili nekih drugih. Vraćajte jednu po jednu namirnicu, da biste precizno pratili njene efekte. POGLEDAJTE PRIRUČNIK ZA PACIJENTE 

4. Screening test intolerancije na hranu

Test je namenjen pre svega pacijentima koji imaju problema sa regulacijom prekomerne telesne težine. Ovo je test pravilne i izbalansirane ishrane koja je upravo u skladu sa opštim stanjem vašeg organizma. Idealan je za regulisanje telesne težine, povišenih vrednosti holesterola, triglicerida i glukoze u krvi. Pre vađenja krvi nemojte jesti najmanje 12 h, od pića samo voda, ukoliko uzimate lekove, ne morate prekidati terapiju, jer ona neće uticati na rezultate testa. Rezultati se dobijaju nakon 2 – 3 dana. Uz rezultat testa dobijate i uputstvo za pacijente, sa korisnim savetima i receptima za pripremu hrane.

Test je korak ka zdravlju

INTERVJU – MILJAN AMANOVIĆ, FIZIOTERAPEUT NOVAKA ĐOKOVIĆA:

Miljan Amanović, fizioterapeut jednog od najboljih, a svakako jednog od najvoljenijih tenisera sveta, Novaka Đokovića, pobornik je zdrave ishrane, što mu je logično nametnulo i obrazovanje – diplomirao je na Višoj terapeutskoj školi u Zemunu. Ovaj mladi, uspešni čovek, sportista u duhu, vec četiri godine je u timu slavnog tenisera. Ipak, rado priznaje da se njegov život, a pre svega njegovo zdravlje poboljšalo otkako je uradio test netolerancije na hranu u poznatoj laboratoriji “ANALIZA“.

OD KOGA STE ČULI ZA TEST NETOLERANCIJE NA HRANU?

– Test mi je preporučila jedna poznanica. Do tada, dosta sam lutao po pitanju ishrane. U sportu sam već 15 godina i dobro znam šta podrazumeva ishrana sportiste. Naravno, to sam odavno uvažio i pratio, a onda sam, posle 15-ak godina shvatio da je to stvorilo haos u mom telu. Bio sam ubeđen da sam super zdrav i fit, ali, rezultati, posle jedne rutinske kontrole, bili su katastroflni! Imao sampovišennivo holesterola i triglicerida, kao i enzima jetre. Misleći da to mogu da regulišem dijetom, promenio sam način ishrane i bio disciplinovan u sprovođenju djete. Očigledno mi to nije bilo dovoljno. Trenirao sam redovno 3 do 4 puta nedeljno, ponekad i pet puta, gledao da pre podne imam obavezni aerobni trening do sat vremena. Zaista sam mislio da o zdravoj ishrani znam mnogo. A zapravo, znao sam nedovoljno. Nakon godinu dana ponovio sam laboratorijske analize – rezultati su ostali isti. Tek tada počinje moje lutanje od lekara do lekara, potom preporuka za korišćenje statina, koji pomažu da se smanji nivo masnoće u krvi, ali, sa druge strane, loše utiču na mišićni status – hipotonija i povremeni bolovi u mišićima su obavezna prateća pojava. Osim toga, statini podižu nivo enzima jetre do neviđenih granica. E, onda mi je “magična” Slavica preporučila pravu stvar – test netolerancije na hranu. Kada sam dobio rezultate i preporuku pravilne ishrane, shvatio sam da sam na namirnice, koje sam četiri godine forsirao, a to su ananas svakog jutra i belance, da sam na to, ustvari – hiperalergičan. Reaktivnost na ostale sastojke hrane bila je normalna. Po preporuci magistre Radmile Vrzić načelnika laboratorije “ANALIZA“, dobio sam i jelovnik za snižavanje nivoa holesterola i triglicerida. Rezultat je da sam za manje od dva meseca postigao idealnu težinu a holesterol i trigliceridi su svedeni na normalne vrednosti.

KAKO SE NOVI NAČIN ISHRANE ODRAZIO NA VAŠ NIVO ENERGIJE?

– Dok sam se hranio po starom režimu, jedno vreme sam se osećao kao da nosim tonu tovara na leđima, ali sam ipak forsirao sebe svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Bilo mi je jasno da imam neki problem, a to je bila ishrana. Kada sam počeo da se hranim po preporuci stručnjaka laboratorije “ANALIZA“, u prve tri nedelje je, shvatio sam, privikavanje organizma na novi režim ishrane. To je i period detoksikacije. Da bih dobio potvrdu da moj zdravstveni problem nije genetske prirode, uradio sam još nekoliko laboratorijskih testova, koji su potvrdili da je to samo posledica nepravilne ishrane.

KAKO STE USPELI DA SUZBIJETE ŽELJU I POTREBU DA JEDETE ONO ŠTO IZUZETNO VOLITE?

– Istina, teško mi je palo što ne mogu da jedem jagnjetinu, pršutu, slane sardele, da pijem belo, dalmatinsko vino, a sve to obožavam! Posebno mi je to bilo teško u početku, ali sam se vremenom navikao. Konzumiram i to, ali jedanput ili najviše dva puta mesečno, u malim količinama, samo da zadovoljim čulo ukusa.

DA LI STE NEKOME PREPORUČILI TEST?

– Da, svima sa kojima sarađujem u mom sportskom okruženju, a pre svega članovima naše Dejvis kup reprezentacije. Dobronamerno, da bi sebi i svom zdravlju učinili dobru stvar.

POSVEĆEN STE ČOVEK I ČOVEK OD KARIJERE. DA LI JE ČINJENICA DA STE ČETIRI GODINE U TIMU NOVAKA ĐOKOVIĆA, A U KONTEKSTU SVE VEĆEG USPEHA SLAVNOG TENISERA, TO, U STVARI, KRUNA VAŠE DOSADAŠNJE KARIJERE?

– Svakako da je saradnja sa Đokovićem kruna moje dosadašnje karijere fizioterapeuta. Novak je najveći profesionalac kojeg sam upoznao u životu. Četiri godine zaredom ostaje u vrhu, veruje u uspeh, kao i svi ljudi iz njegovog tima koji veruju da će biti najbolji teniser na svetu. On je i više nego na dobrom putu da to ostvari, što jasno pokazuju njegovi rezultati.

ŠTA SVE MORA DA ZNA I UME FIZIOTERAPEUT JEDNOG OD NAJBOLJIH TENISERA SVETA? DA LI JE TO ZNANJE, NEPREKIDNO USAVRŠAVANJE U OVOJ OBLASTI I SVAKAKO OSLUŠKIVANJE ORGANIZMA ČOVEKA NA NAPORNOM PUTU USPEHA?

– Potrebno je sve to što ste rekli – upakovati. I znanje, i prethodno iskustvo, potom neprekidno pratiti nova saznanja iz ove oblasti, kao što to čine lekari. Međutim, veoma je važno, čak možda najvažnije je to što mi Novak veruje. Poverenje je pravo kada je obostrano. I, vrlo je bitno – on sam zna granice svojih moći, a to nije malo! Izvanredna je činjenica da se svi mi, stručnjaci iz njegovog tima, fenomenalno dopunjujemo.

Svetlana Đokić novinar